Narzędzia

Narzędzia

Odpowiednio dobrane elektronarzędzia i narzędzia pneumatyczne to podstawa dobrze wyposażonego...

Zastosowanie krat pomostowych

Zastosowanie krat pomostowych

Kartonowe, wykonane z żywicy, stalowe i inne kraty pomostowe mają bardzo szerokie zastosowanie....

Popularne tłumaczenia

Popularne tłumaczenia

Język angielski i tłumaczenia techniczne w tym języku Wiele języków w Polsce jest popularnych i...

Zapłonnik

Zapłonnik

Kogo nie irytuje długi czas rozpalania się żarówki? A kto złości się na charakterystyczne...

Szampony Wella SP

Szampony Wella SP

Kosmetyki Wella SP to profesjonalna pielęgnacja i stylizacja dla włosów każdego typu. Renomowane...

  • Narzędzia

    Narzędzia

  • Zastosowanie krat pomostowych

    Zastosowanie krat pomostowych

  • Popularne tłumaczenia

    Popularne tłumaczenia

  • Zapłonnik

    Zapłonnik

  • Szampony Wella SP

    Szampony Wella SP

Porcelana gastronomiczna

Profesjonalizm w branży gastronomicznej to nie tylko zaoferowanie atrakcyjnego menu, w którego skład wchodzą niesamowicie smaczne i aromatyczne potrawy, ale również zapewnienie odpowiedniego ich podania. Sztuka kulinarna jest oczywiście priorytetem, ale nie należy zapominać o jej dopełnieniu w postaci wspaniałej zastawy stołowej.

Porcelana jest wynalazkiem cywilizacji chińskiej z siódmego wieku. W Europie po raz pierwszy zaczęła być produkowana w Niemczech w osiemnastym wieku przez Ehrenfrieda Walthera von Tschirnhausa. Porcelana była w tamtym czasie formą zapłaty królewskiej, niczym kruszec. Niektórzy do dziś uważają wyroby porcelanowe za dzieło sztuki. Mimo masowej produkcji jest ona dzisiaj niewątpliwie dziełem sztuki użytkowej. Porcelana gastronomiczna ma swoje zastosowanie na stole restauracji i kawiarni, ale stanowi ona elegancką ozdobę i przynosi prestiż miejscu w jakim jest używana.

Każda potrawa zasługuje na odpowiednią formę podania. Poszczególne dania i napoje powinny być zaserwowane we właściwie dostosowanym naczyniu. Właściciele kawiarni doskonale zdają sobie sprawę z tego, jakie znaczenie ma wielkość i forma filiżanki dla serwowanej kawy czy herbaty. Wygląd naczynia to jedno, ale ważne jest jego ścisłe przeznaczenie, dlatego coraz szerzej dostępne są wyroby porcelanowe o jednym zastosowaniu, na przykład talerze do tarty francuskiej, które dzięki odpowiednim rowkom umożliwiają sporządzenie i zaserwowanie unikalnej formy ciasta. Wśród unikalnych naczyń porcelanowych wyróżnić możemy także misy do fondue, fontanny czekoladowe oraz talerze do pizzy. Podobnie rzecz się ma ze szkłem stołowym oraz sztućcami. Kieliszki i szklanki mają swoje odrębne zastosowanie, takie jak grappa, wino czerwone lub białe, koktajl, margarita, Martini i wiele innych. Podanie nie jest pozbawione znaczenia, wręcz przeciwnie. Należy ściśle przestrzegać zasad serwowania potraw i napojów mając pod uwagę nie tylko temperaturę, wygląd i dodatki, ale również samo naczynie.

Porcelana gastronomiczna oprócz funkcjonalności powinna być atrakcyjna wizualnie. Znakomita zastawa stołowa w wysokim stopniu wpływa na zadowolenie gości, ponieważ decyduje o charakterze podania. Wybierając atrakcyjną zastawę stołową musimy mieć na uwadze przede wszystkim wystrój wnętrza i menu, jakie oferujemy naszym klientom. Restauracja czy kawiarnia urządzona w stylu tradycyjnym, pełna antyków, ozdobnych tkanin, serwująca wykwintne potrawy i desery według klasycznych przepisów może być wyposażona w bogato zdobione dekorami talerze, filiżanki, miseczki, wazy, półmiski i inne. Nowoczesne wnętrze wymaga użycia gładkiej zastawy stołowej o prostych formach oraz jednolitej kolorystyce. Z minimalistycznym wnętrzem doskonale harmonizuje porcelana o prostokątnych kształtach. Dekory na porcelanie są coraz mniej powszechne, ponieważ posiadają ograniczone zastosowanie. Bezpiecznie jest więc wybrać białą porcelanę, której komponenty mają klasyczną, okrągłą formę. Do niej dobierzemy dosłownie każde szkło stołowe i sztućce.

Znanym producentem wyrobów porcelanowych jest Rosenthal. Ta niemiecka firma o ponad stuletniej tradycji produkuje najwyższej jakości porcelanę o unikalnym wzornictwie. Jest marką luksusową i świadczy o elegancji oraz wytworności . Wyroby Rosenthal są przeznaczone dla pasjonatów i kolekcjonerów porcelany. Każdy pojedynczy produkt jest rozpoznawalny na całym świecie. Stanowi bez wątpienia egzemplarz sztuki. Rosenthal zleca wykonanie projektu swojej porcelany światowej sławy artystom. Dla niemieckiej manufaktury Rosenthal pracował między innymi Salvador Dali oraz Henry Moore. Charakterystycznym wzorem porcelany tego producenta są inspiracje rokokiem, klasycyzmem, antykiem oraz egzotyką żłobienia i dekory.

Spośród producentów zastawy stołowej dla gastronomii wyróżnić możemy również niemiecką firmę Seltmann Weiden, która działa na rynku od ponad stu lat i oferuje bogaty wybór zestawów zarówno dla działalności gastronomicznej, jak i pojedynczych gospodarstw domowych. Każdy komplet występuje w kilku wariantach kolorystycznych do wyboru i charakteryzuje się oryginalnymi dekorami oraz fantazyjnymi kształtami. Porcelana gastronomiczne Seltmann Weiden odznacza się wysoką odpornością na drobne uszkodzenia oraz ścieranie podczas mycia w zmywarkach przemysłowych. Przede wszystkim jednak każdy pojedynczy zestaw składa się z ogromnej liczby komponentów, dzięki czemu możemy dostosować komplet ściśle do oferowanego przez naszą restaurację menu. Porcelana Seltmann Weiden została udostępniona nie tylko na rynku niemieckim ale również światowym. Wyroby tej firmy są pozbawione wad, doskonale wyważone i funkcjonalne. Projektanci tej firmy oferują ciekawe rozwiązania podania zarówno dla bufetów szwedzkich i klasycznych posiłków w każdej restauracji. Każdy pojedynczy egzemplarz ma swoją tradycję. Istnieją na rynku polskim firmy, które oferują sprzedaż wyrobów tego producenta. Szeroki wybór zdobień, kolorów i kształtów pozwala dopasować sprawia, że porcelana gastronomiczna może być idealnie dobrana do sztućców i szkła stołowego. Producent umożliwia również wykonanie logotypu danej restauracji, kawiarni, czy hotelu na filiżankach, talerzach, misach, miseczkach i innych.

Dobierając odpowiednią zastawę stołową ważne jest, aby harmonizowała z całą resztą elementów na stole, jak i wnętrzem. Oprócz tego należy zadbać o spójność całego zestawu. Kilka różnych lub podobnych do siebie rodzajów zastawy stołowej nie wygląda korzystnie. Należy więc tam, gdzie to możliwe sprawić, że porcelana gastronomiczna będzie jednolita i spójna. Najlepiej zastosować tą samą zasadę również w przypadku wyposażenia bufetu szwedzkiego. Miski, misy, miseczki, półmiski oraz różnego rodzaju pojemniki powinny być do siebie dopasowane, aby nie burzyć całej kompozycji. Oryginalny zestaw bufetowy zagwarantuje wspaniały efekt wizualny nie tylko samych naczyń, ale przede wszystkim potraw. Nic tak nie zdobi stołu, jak suto zastawiony bufet szwedzki składający się z atrakcyjnych dań i spójnej zastawy.